Web Analytics Made Easy - Statcounter

مشهد- مطالعات انجام شده بر روی ساختمان‌های مشهد نشان می‌دهد در صورت وقوع زلزله قوی ۶۰ درصد ساختمان‌های این شهر مقاومت کافی را نخواهند داشت.

خبرگزاری مهر - گروه‌ استان‌ها؛ ملیحه رفیع طلب: «زلزله»؛ واژه پنج حرفی تکان دهنده، این روزها بیشتر از هر زمان شنیده و چه بسا احساس می‌شود. طوری که وقتی اخبار و رسانه‌ها را دنبال کنی، به حتم اگر تیتر یک نباشد، خبری از زلزله پنج ریشتر و چهار ریشتر و ریزش خانه‌های روستایی، مصدومیت، تشکیل جلسه بحران، ترس و وحشت، صف‌های طولانی بنزین، گران شدن کانکس و سوءاستفاده عده‌ای فرصت طلب و فعال شدن گسل‌ها را می‌شنوی و جالب‌تر از همه اینکه بازار داغ شایعات بیشتر از اصالت زلزله خودنمایی می‌کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

اما قسمت انکارناپذیر و غم انگیز این رخداد غیر قابل پیش بینی، مرگ، خرابی ساختمان ها و اسباب به دوش بودن عده‌ای است که مصیبت این درد تا همیشه با آنها همراه خواهد بود. شاید همه ما چند روزی در غم‌شان شریک‌ باشیم، اشک بریزیم، کمک‌های نقدی و غیرنقدی خود را از آنها دریغ نکنیم، برایشان دعا و طلب صبر کنیم، اما تنها پس از چند روز زندگی روزمره خود را دنبال می‌کنیم، حتی بدون تغییر و این زلزله زدگان هستند که معنای کامل آوارگی را درک و با آن زندگی می‌کنند و این روی قضیه، قسمت تلخ ماجرا است. 

حال سوال اینجاست برای ایمن سازی، کاهش آسیب و هر مسئله‌ای که به مدیریت جامع و حل این بحران منجر شود، چه راهکارهایی باید صورت گیرد؟ مسلما عزم ملی و تصمیم گیری‌های موشکافانه در این راستا جزء اولین و مهترین نیازها عنوان‌ می‌شود. هرچند طی ۵۰ سال اخیر اطلاعات مناسبی در زمینه وقوع و درک این بلا منتشر شده اما هنوز هم آنطور که باید و شاید برای شناخت و راه‌های مقابله با آن چه قبل از وقوع (ایمن سازی ساختمان‌ها، آموزش در رابطه با نحوه در آسیب ماندن) و چه بعد زلزله، اقدامی نشده است و همین عوامل نیز در شدت و خرابی و ترس دخیل هستند. 

از آنجایی که مشهد، جز شهرهای است که چند گسل را در اطراف خود دارد، پیش‌بینی‌ها و پیشگیری‌های لازم در خصوص زلزله در این شهر ضرورت دارد تا با زلزله چند ریشتری، خرابی و آوارگی دردی مزید بر علت نشود.

دوره بازگشت زمین لرزه‌های بزرگ در ایران آغاز شده است

در همین راستا و به منظور اطلاع از وضعیت گسل های اطراف مشهد با رئیس مرکز تحقیقات زلزله شناسی دانشگاه فردوسی مشهد به گفتگو پرداختیم. 

کیوان حسینی به خبرنگار مهر می‌گوید: مشهد محصور شده چند گسل فعال است. در طول تاریخ حداقل سه یا چهار مرتبه گزارشی از زلزله‌های بزرگ را در منطقه داشتیم که دومین کلان شهر کشور را به شدت تحت تاثیر خود قرار داده و حتی کشتار زیادی را ایجاد کرده است.

وی می‌افزاید: گسل‌هایی که مشهد را تهدید می‌کنند و در واقع محصور کرده‌اند و در نزدیکی مشهد نیز هستند، گسل نیشابور و گسلی که در مجاورت قوچان قرار دارد، از نظر ما دو گسل فعال و خطرناک هستند و علاوه بر اینکه شهرهای قوچان و نیشابور را می‌توانند به شدت تهدید و تخریب کنند، تاثیر بسیار زیادی بر روی مشهد نیز خواهند داشت.

رئیس مرکز تحقیقات زلزله شناسی دانشگاه فردوسی مشهد تصریح می‌کند: باتوجه به گسل‌هایی که وجود دارند، بزرگی زلزله‌هایی که در منطقه می‌تواند اتفاق بیفتد از شش تا بالای هفت ریشتر است و عملا یک فعالیت لرزه‌زایی در ایران آغاز شده و این آغاز شدن بدان معنا نیست که برای اولین بار باشد و آخرین بار هم نخواهد بود. در حقیقت دوره بازگشت زمین لرزه‌های بزرگ در ایران آغاز شده است و این دوره بعد از اینکه به اتمام برسد و انرژی‌های که تجمع پیدا کرده در طول گسل‌های فعال تخلیه شوند، دوباره برای تجمع مجددش سالیان سال زمان خواهد برد تا دوره بعدی دوباره آغاز شود. 

وی در خصوص شایعاتی مبنی بر اینکه زلزله از مشهد آغاز شده و دوباره شاهد آن خواهیم بود، ابراز می‌کند: اینکه بگوییم چون در فروردین‌ماه امسال در استان و مشهد شاهد زلزله بودیم و بعد از آن در دیگر استان‌های کشور اتفاق افتد و دوباره به مشهد باز می‌گردد، چنین چیزی غیر قابل پیش بینی است و صحت علمی ندارد.

حسینی تاکید می‌کند: به تمامی مردم توصیه می‌کنم که به صحبت‌های افراد غیر مسئول و غیر علمی توجهی نشان ندهند. ما با این افراد برخورد داشته‌ایم و می‌دانیم هدف آنها از ناآگاهی و کسب شهرت نشات می‌گیرد و به دلیل عدم علم این افراد منطقا صحبت‌هایشان بی اساس است و مردم تنها به مراجع علمی مراجعه کنند.

وی در خصوص استحکام ساختمان‌ها در مشهد می گوید: ما سازه‌های متفاوتی داریم و با صحبت‌های مختلفی که با همکاران در این خصوص داشته‌ایم، قاعدتا سازه‌هایی که از یک سنی برای مثال ۱۰ سال اخیر ساخته شده‌اند، چون اصول مهندسی جدید در آنها لحاظ شده است، بنابراین نگرانی خاصی در خصوص تخریب شدید با زلزله‌ای با ریشتر بالا نخواهیم داشت. ولی در خصوص ساختمان‌هایی که قدیمی تر هستند که تعدادشان نیز کم نیست، باید دقت بیشتری شود و توصیه من این است که با سازه‌های مختلف آشنایی داشته باشیم و نقاط ایمن داخل و بیرون از خانه را تشخیص دهیم و شناسایی کنیم.

رئیس مرکز تحقیقات زلزله شناسی دانشگاه فردوسی مشهد ادامه می‌دهد: زلزله تهران نشان داد که علی رغم اینکه مانورهای خوبی در سطح این شهر برگزار شده است و مدیریت بحران خوب عمل کرده است، اما هنوز مردم به آن سطح تمرین و آمادگی کامل نرسیده بودند که امیدواریم در مشهد این کاستی را با همکاری ارگان‌هایی مانند شهرداری مرتفع کنیم و مردم بتوانند آگاهی بیشتری را کسب کنند تا در زمان بحران آرامش بیشتری داشته باشند و صدمه کمتری ببینند.

سامانه‌های هوشمند مدیریت بحران در مشهد اجرایی می‌شود

در ادامه به سراغ مدیریت بحران شهرداری مشهد رفتیم تا از روند آموزش‌های لازم به شهروندان در قبل و بعد از زلزله و  برنامه‌های لازم در این خصوص باخبر شویم.

امیر عزیزی به خبرنگار مهر می‌گوید: بیشترین برنامه‌ای که از سال ۹۵ به صورت جدی به آن ورود پیدا کرده‌ایم، بحث آموزش شهروندی است که در قالب گروه‌های مردمی تحت عنوان گروه‌های دوام شکل گرفته و مهمترین قسمتی که وظیفه شهرداری در حوزه مدیریت بحران است، آموزش شهروندی و ساماندهی نیروهای مردمی به شمار می‌رود که امسال نیز به صورت جدی به این موضوع ورود پیدا کرده‌ایم.

وی ابراز می‌کند: ثبت نام دوره سوم گروه دوام ثامن در همین هفته که هفته ایمنی در برابر زلزله است، شروع شده است. بنابراین باتوجه به ظرفیتی که در شهرداری مشهد وجود دارد و ارتباط مستقیمی که با شهروندان برقرار می‌کند، اصلی‌ترین وظیفه ما آموزش شهروندی است و نکته دیگری که در گروه‌های دوام بعد از دو سال به آن ورود پیدا کرده‌ایم، تخصصی‌تر شدن آموزش‌ها است. هم اکنون برنامه ریزی در زیر شاخه‌های مختلف این گروه‌ها صورت می‌گیرد و یک سری آموزش‌ها برای تمامی شهروندان ۱۸ تا ۵۵ است که گروه‌های عمومی دوام عنوان می‌گیرند اما برای کسانی که علاقه مند باشند این آموزش‌ها را تخصصی‌تر کرده‌ایم.

مدیریت بحران شهرداری مشهد ادامه می‌دهد: برای مثال بستر دوره‌های مربی‌گری دوام را ترتیب داده‌ایم که دوره‌های ۳۰۰ ساعته است. بحث گروه‌های دوام را به دانشگاه‌ها وارد کرده‌ و در دانشگاه آزاد و فردوسی تشکیل داده‌ایم. همچنین برای تاکسی رانان این گروه‌ها شکل گرفته است. دوام مهندسی را از روز پنجشنبه هفتم دی ماه با همکاری نظام مهندسی رونمایی می‌کنیم. به بیان دیگر هر شغلی با هر رویکردی که دارد این آموزش‌ها را می‌بیند تا در زمان بحران به مشکلی بر نخورد و این شغل می‌تواند یک نانوا یا یک مهندس‌ باشد.

وی تصریح می‌کند: سامانه‌های هوشمند مدیریت بحران رویکرد دیگری است که در شهرداری مشهد دنبال می‌کنیم. امروز بسیاری از سیستم‌های مدیریت بحران مبتنی بر سامانه‌های هوشمند هستند. در حال پیگیری با سازمان‌های بین المللی مانند آژانس همکاری‌های بین المللی ژاپن(جایکا) هستیم و به زودی بحث نرم افزارها و سامانه‌های هوشمند را در مشهد اجرایی می‌کنیم که این مهم گامی بزرگ در جهت شناسایی مخاطرات و زلزله مشهد به شکل دقیق‌تر محسوب می‌شود. اگر رخدادی مانند زلزله اتفاق افتاد خیلی وابسته به سیستم‌های کاغذی و نقشه‌های دستی نباشیم و بتوانیم از سامانه‌های هوشمند استفاده کنیم. زیرا زلزله‌های اخیر نشان داد اینترنت بستری است که کمترین آسیب پذیری را در برابر بحران‌های مختلف دارد.

عزیزی می‌افزاید: علاوه بر این بحث اطلاع رسانی شهروندی را از طریق بیلبوردهای سطح شهر و بنرهایی که در سطح شهر نصب می‌شود، خواهیم داشت و توزیع بروشورها را در تمامی مناطق ۱۳ گانه شهرداری‌های مشهد انجام می‌دهیم و همینطور استفاده از ظرفیت‌های حمل و نقل عمومی مانند تاکسی‌ها و اتوبوس‌ها و تلویزیون‌هایی که در داخل متروها نصب شده است، از جمله اقداماتی است که در طول سال انجام می‌شود اما در این هفته قوت بیشتری می‌گیرد. 

فقط ۴۰ درصد ساختمان‌های مشهد در برابر زلزله مقاوم هستند

در ادامه برای آگاهی از وضعیت ایمن سازی و مقاوم‌ بودن ساختمان‌های مشهد با رئیس سازمان نظام مهندسی خراسان رضوی به گفتگو نشستیم.

حسین کامران دیسفانی اظهار می‌کند:  با توجه به وضعیت ساخت و سازها در ۲۰ سال گذشته و شرایط مطلوب‌تر و مهندسی‌تر و کارهایی که در این مدت انجام شده است، بعضا ساختمان‌هایی که قبل‌تر ساخته شده‌ و از شرایط مهندسی نسبتا خوبی برخوردار بوده‌اند، برآورد من این است که اگر زلزله حدود هفت ریشتر را مبنا قرار دهیم، مجموعا ۴۰ درصد ساختمان‌ها در مشهد مقاومت کافی دارند که پایداری خود را حفظ کنند.

وی ادامه می‌دهد: اتفاقات در زلزله بر دو نوع است. یک زمان درب و شیشه و پنجره آسیب می‌بیند و خرابی زیادی صورت نمی‌گیرد و این ۴۰ درصد نیز خرابی به این شکل را خواهند داشت و در واقع به حدی است که ساختمان سرپا بماند و خطری آنچنانی برای مردم نداشته باشد.

رئیس سازمان نظام مهندسی خراسان رضوی می‌افزاید: اما ۶۰ درصد بعدی، خود به دو نوع تقسیم می‌شود. ۳۰ درصد آن ساختمان‌های میانه هستند که حدود ۳۰ یا ۴۰ سال قبل ساخته شده‌اند و به طور نسبی برخی از آنها مقاومت دارند. ۳۰ درصدی باقی ساختمان‌های یا بدون‌ مجوز ساخته شده حاشیه شهر هستند یا بافت‌های بسیار فرسوده شهر در قسمت‌هایی که مربوط به ۷۰ سال پیش می‌شوند و آسیب پذیری اینها ۱۰۰ درصد است و با زلزله‌ای با این ریشتر تخریب کامل می‌شوند.

وی ابراز می‌کند: در بحث سازه‌های مرتفع و میانی، تقریبا هم طراحی‌ها قابل قبول است و کنترل می‌شود و هم اجرا و نظارت به طور نسبی صورت می‌گیرد. البته در نظارت ساخت و سازها ضعف‌هایی وجود دارد اما در آینده‌ای نزدیک این مسئله را به طور کلی حل خواهیم کرد.

دیسفانی تاکید می‌کند: وقوع زلزله‌های اخیر در کشور نشان ‌می‌دهد نسبت به سال‌های پیش این رخداد شدیدتر شده و باتوجه به فعال شدن گسل‌ها در گوشه و کنار کشور، باید به صورت جدی این موضوع را پیگیری کنیم و رعایت تمام نکات ایمنی لحاظ شود.

منبع: مهر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۶۲۶۲۶۲۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کرمانشاه وارث‌دار پروژه‌های نیمه تمام افتتاح شده دولت قبل است

به گزارش خبرنگار مهر محمدطیب صحرایی بعد از ظهر شنبه در جلسه ستاد پیشگیری، هماهنگی و فرماندهی عملیات پاسخ به بحران این استان که با ریاست رئیس سازمان مدیریت بحران کشور در سالن جلسات شهید سلیمانی استانداری کرمانشاه برگزار شد، اظهار کرد: وقتی صحبت از بحران می‌شود مدیریت و کنترل به‌موقع آن مدنظر است تا عوارض احتمالی به حداقل ممکن برسد.

وی با اشاره به وقوع حوادث طبیعی طی سال‌های اخیر در کرمانشاه، افزود: به دلیل شرایط اقلیمی موجود، مجموعه‌ای از حوادث ممکن شامل حوادث کوهستانی، آتش سوزی پوشش گیاهی، پدیده ریزگردها، سیل، زلزله و… این استان را در بر می‌گیرد.

استاندار کرمانشاه با تاکید بر اینکه برای مجموعه این حوادث باید آماده باشیم، تصریح کرد: می‌طلبد این استان در بحث اعتبارات، تجهیزات و امکانات با یک عنایت ویژه دیده شود.

صحرایی با بیان اینکه ما وارث برخی از اقدامات و پروژه‌های نیمه تمام دولت‌های قبلی هستیم که باید آنها را به سرانجام برسانیم، گفت: یکی از این موارد بحث بازسازی مناطق زلزله زده سال ۱۳۹۶ کرمانشاه است که با اعلام جشن بی‌موقع اتمام بازسازی این مناطق، از ردیف اعتباری بودجه حذف شد.

وی اضافه کرد: در حالی که هنوز هم خرابی‌های زلزله قابل مشاهده است و ده‌ها ساختمان دولتی و عام‌المنفعه تخریب شده در این مناطق باقی مانده‌اند و قابلیت استفاده ندارند.

صحرایی تاکید کرد: برخی از این ساختمان‌ها تا مرحله ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی هم پیش رفته، اما با اعلام جشن اتمام بازسازی هم اکنون بلاتکلیف رها شده و کمترین اتفاقی برای بازسازی آنها انجام نشده است.

وی از راه آهن کرمانشاه به‌عنوان دیگر پروژه نیمه تمام افتتاح شده در دولت قبلی نام برد و گفت: برای ادامه این راه آهن تا شهر کرمانشاه در حال حاضر یک همت اعتبار نیاز است.

به گفته صحرایی، این پروژه‌های نیمه تمام افتتاح شده در دولت قبلی، بیش از پیش بر دوش کرمانشاه سنگینی می‌کند.

استاندار کرمانشاه به مسئله آبشوران پرداخت و تاکید کرد: در حال حاضر وجود این رودخانه خطرساز و به دغدغه مردم شهر کرمانشاه تبدیل شده است.

وی تاکید کرد: اگر آبشوران ساماندهی شود، نه تنها رفع بحران صورت گرفته بلکه مسیر این رودخانه به یکی از زیبایی‌ها و جاذبه‌های تفریحی شهر کرمانشاه تبدیل می‌شود.

صحرایی گفت: بر اساس برآوردها ۲.۷ همت برای بازسازی و ایمن سازی مناطق زلزله زده و ۱.۳ همت برای ایمن سازی سایر نقاط و در مجموع چهار همت برای ایمن سازی این استان نیاز است.

کد خبر 6090256

دیگر خبرها

  • رفع مشکلات مدیریت بحران کرمانشاه در گرو ۴ همت اعتبار
  • ثبت ۱۶ هزار زلزله در سال گذشته
  • چهار هزار میلیارد تومان اعتبار برای تکمیل بازسازی مناطق زلزله‌زده و حل برخی از مشکلات کلانشهر کرمانشاه
  • وقوع سالانه ۱۴ تا ۱۵ هزار زلزله در سطح کشور
  • برای اتمام واقعی بازسازی زلزله کرمانشاه و ایمن سازی استان ۴ همت اعتبار نیاز است
  • کرمانشاه وارث‌دار پروژه‌های نیمه تمام افتتاح شده دولت قبل است
  • ایمن‌سازی کرمانشاه ۴۰۰۰ میلیارد تومان اعتبار می‌خواهد
  • ساختمان‌های اداری باقیمانده در مناطق زلزله‌زده کرمانشاه بازسازی و تکمیل می‌شود
  • سازه‌های کشور باید در برابر زلزله‌های ۸ ریشتری مقاوم باشند
  • بازدید میدانی رئیس سازمان مدیریت بحران کشور از بنا‌های آسیب دیده زلزله ۹۶